SRL NEWS Return to
list of
NEWS stories
November 24th 2014


Work Party - November 2014
Lock House Update



Scroll down for pictures....


The Work Party held on Saturday 15 November 2014 focused on the site of the former Lock House and locating any foundations.

The ground floor had consisted of four rooms: Living Room and Washhouse at the front, with Kitchen and Pantry at the back. According to Olive Price (née Shaw), who grew up in the Lock House in the 1940s and 1950s, the Living Room was usually known as the Front Kitchen by the family, while the Kitchen was called the Back Kitchen. The house had been occupied until September 1956 and was demolished soon after.

It is likely that much of the demolition rubble from the house would have been left in-situ or scattered nearby. Of course, there is the possibility that some of the debris found here may have come from the Roving Bridge or the Aqueduct or the Lock, but this is probably less likely.

Demolition debris still littered the site - red bricks (broken and unbroken), pieces of broken blue-black slate, and roof tiles - together with a variable covering of soil, grass and other plant matter including roots of bushes and small trees. This would need to be removed to uncover any remains of the house.

East Wall
The foundation wall of the whole of the east side of the Lock House was uncovered first. This is the side closest to the hawthorn hedge. The wall is about 20 feet long. The fireplace and range sections were clearly seen, as was the position of the dividing wall between the Living Room and the Pantry, about 9 feet from the back wall of the building.

Parts of the quarry stone floor in the Living Room were revealed - mainly dark red tiles with some dark blue tiles arranged "square-on" to the wall, just as Olive had described. Some of the tiles were badly cracked but others were in excellent condition.

There were traces of coal (near the fireplace) and fragments of plaster (mostly white but some with a blue wash). The position of the front (south) wall and back (north) wall of the house were identified.

Outside the house, at the front, part of the grey-blue brick path in the yard was revealed. The bricks were in excellent condition.

North Wall
The foundation wall of the whole of the north side (the back) of the house was uncovered next, delineating the extent of the Pantry and Kitchen. This section is about 16½ feet long. There was evidence of the dividing wall between the Kitchen and the Pantry.

The position of part of the west (left) wall of the Kitchen was identified and some dark blue-black quarry stone floor tiles were uncovered in that top left hand corner of the Kitchen. They were also in excellent condition.

Outside this wall, a small amount of a grey, clay-like material was found and there was speculation that this might be puddle-clay used to line canals to provide an impervious layer.

From what has been uncovered so far, it would appear that the rooms on the ground floor had approximately the following dimensions:

Living Room: 16½ feet x 11 feet depth,
(Back) Kitchen: 10½ feet x 9 feet depth,
Pantry: 6 feet x 9 feet depth.


From these measurements, it is probable that the Washhouse, as yet uncovered, was approximately 9 feet x 13½ feet depth.

Various artefacts were found, including pieces of broken glass bottles, broken pottery, a galvanised iron bucket and more parts of a cast iron Range. Two of these parts bore the number "17", possibly a model number. It was serendipitous that Yvonne Plant and Geoff Hales identified the same parts on their Range at home - and the dimensions seemed correct too. It is probable that the Range dates from the late 1800s and was most likely cast in the Birmingham/Black Country area.

Everyone who took part in this Work Party was thanked for contributing to the success of the day: Paul Bryan, Philippa Bryan, Sheila Cook, Barbara Cooper, Norman Cooper, Alan Gossage, Geoff Hales, Ivor Hind, David Jones, John Mountfort, Peter Moore, Yvonne Plant, John Potter (Work Party Coordinator), Vee Potter and Alistair Proffitt.

An article about the Lock House (written in 2010) is on the History Page.

D.J.Jones: November 2014.

Go back to HOME page


Lock House: Ground Floor Plan
The front of the house faces south, towards the junction bridge with the Staffs & Worcs Canal; the back is on the north side and the east side faces the hawthorn hedge with the Basin beyond.

Beginnings: John and Vee Potter investigate part of the East Wall. [The stacked pile of bricks, on the right, were collected from the rubble and are not part of a structure. They were later relocated.]


Full length of East Wall: from back of house looking south, Pantry in foreground with Living Room beyond. North Wall closest at front.East Wall: Living Room, fireplace and range area with some dark red tiles and blue-black tiles visible. Some grey-blue bricks of garden path beyond.


S.E.corner of the house: Living Room tiles by fireplace and range; part of South Wall visible with grey-blue bricks of garden path beyond. [The relocated stacked pile of bricks, on the left, were collected from the rubble and are not part of a structure. They will be relocated again.]
Looking towards the NE corner of the house, with the East Wall on the right. The dark red tiles and blue-black tiles are on the Living Room floor and the position of the fireplace and range can be seen. The Pantry is beyond at the top of the picture.
North Wall looking east towards the hawthorn hedge. The corner with the East Wall is visible
The bucket is discovered by Yvonne Plant.
The bucket unearthed. Why had it been left?Yvonne Plant reveals the bucket's secret.
A Range similar to this was fitted in the Living Room of the Lock House, according to Olive Shaw who lived in the house with her parents. The dimensions are: 36" wide x 11" deep x 48" high. (Photograph courtesy of Yvonne Plant and Geoff Hales)Parts of the Range from the Lock House discovered in the rubble.
(Photograph courtesy of Yvonne Plant and Geoff Hales)

Go back to HOME page